Urząd Zamówień Publicznych informuje o zakończeniu konkursu na stanowisko Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej ogłoszonego w dniu 27 października 2021 r. przez  Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii. Z uwagi na brak osób zainteresowanych udziałem w prowadzonym postępowaniu konkursowym Komisja kwalifikacyjna nie wyłoniła kandydata na stanowisko Prezesa Krajowej Izby Odwoławczej.

Zgłoszenie kandydata na członka Krajowej Izby Odwoławczej, jest składane w postępowaniu kwalifikacyjnym, w miejscu wskazanym w ogłoszeniu, o którym mowa w art. 477 ust. 4 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych.

Zgodnie z ustawą PZP członkiem Izby może być osoba, która:
– jest obywatelem polskim;
– posiada wyższe wykształcenie prawnicze;
– złożyła egzamin sędziowski, prokuratorski, notarialny, adwokacki lub radcowski lub zajmowała stanowisko sędziego lub prokuratora, wykonywała zawód notariusza lub posiada tytuł zawodowy adwokata lub radcy prawnego;
– wyróżnia się wiedzą z zakresu zamówień oraz prawa cywilnego, i posiada minimum pięcioletnie doświadczenie zawodowe w tym zakresie;
– posiada pełną zdolność do czynności prawnych;
– korzysta z pełni praw publicznych;
– ma nieposzlakowaną opinię;
– nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe;
– ukończyła 29 lat;
– posiada poświadczenie bezpieczeństwa upoważniające do dostępu do informacji niejawnych o klauzuli „poufne” lub wyższej, albo złożyła oświadczenie o wyrażeniu zgody na przeprowadzenie postępowania sprawdzającego, o którym mowa w art. 22 ust. 1 pkt 1 lub 2 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych, w zależności od klauzuli nadanej informacjom, o dostęp do których ubiega się członek Izby, lub funkcji, którą ma pełnić.

W celu wyłonienia Prezesa Komisja przeprowadza egzamin pisemny w warunkach umożliwiających kandydatom samodzielną pracę, pod nadzorem przewodniczącego komisji oraz jej członków.

Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Would love your thoughts, please comment.x